Vi har lyckats hitta 2 stycken fackförbund som organiserar ditt yrke som steriltekniker. Här nedanför kan du läsa mer om vad respektive fackförbund kan göra för dig på arbetsplatsen. Det vanligaste facket inom yrket är kommunal. Men jämför båda facken och se uppgifter om inkomstförsäkring, a-kassa, försäkringar och vilken medlemsavgift du får.
Jämförelse av 2 fackförbund
- 500 000 stycken medlemmar
- Offentlig- och privat sektor
- Inkomstförsäkring ingår
- 4 olika försäkringar ingår
Medlemsavgift
138 – 495 kr/mån
A-kassa
132 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Ingår
- Ett fackförbund för arbetare
- Har ingen egen a-kassa
- Krånglig hemsida
- Dåliga förmåner
Medlemsavgift
39 – 990 kr/mån
A-kassa
145 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Saknas
En steriltekniker ser till att vårdrelaterade infektioner inte sker på olika vårdinstanser, genom att sjukvården har rätt förutsättningar. Sterilteknikern arbetar främst med instrumentvård, paketering av instrument, funktionskontroller och övervakar olika desinfektions- och steriliseringsprocesser. Sterilteknikern ansvarar ofta för att verksamheten bedrivs i enlighet med de regelverk och mål som finns uppsatta. En steriltekniker behöver ha insikt om olika vårdprocesser och kvalitetsledningssystem.
Utbildning
För att få arbete som steriltekniker behövs en utbildning som erbjuds på olika yrkeshögskolor. Utbildningen är 300 YH-poäng vilket motsvarar ungefär 1,5 års heltidsstudier. En bra förberedande utbildning är undersköterska. Att ha erfarenhet från operationssjukvård är en fördel.