Inom säkerhet jobbar man både med att förebygga olyckor och brott, och att jobba på olycksplatser och brottsplatser. Det finns många olika inriktningar och områden att jobba inom, några exempel är; bevakningsuppdrag, brandskydd, kustbevakning och räddningstjänst. Fokus på brandskydd och brandsäkerhet har ökat, och nu börjar också intresset för förebyggande åtgärder inom säkerhet att öka, ta till exempel den stigande andelen hemlarm. Tekniska inslaget i arbete med säkerhet är av stor vikt och lär öka. Många är offentligt anställda eftersom många av dessa tjänster är statliga och av samhällsnytta. Dock har marknaden för privat sektor ökat, framförallt inom brand och bevakning. Man kan således vara tjänsteman inom både privat och offentlig sektor om man arbetar inom säkerhetsarbete.
- Brandman
- Kriminalvårdare
- Polis
- Soldat
- SOS-operatör
- Styrkeledare
- Tulltjänsteman
- Räddningschef
- Väktare
- Yttre befäl
Välja fackförbund för yrken inom säkerhetsarbete
Säkerhetsarbeten kan vara mycket krävande. Detta oavsett om du jobbar som larmtekniker eller som säkerhetspolis. Det är viktigt att känna sig trygg på jobbet. Tryggheten påverkas av saker som arbetsmiljö, lön och möjlighet till utveckling.
Det är inte alltid så lätt att ensam göra något åt arbetsplatsens utformning och villkor. Men när du är med i ett fackförbund för säkerhetsarbete kan du få stödet som gör den stora skillnaden. Det kan leda till en arbetssituation som är mycket bättre för dig och för din familj.
Vad kan du få hjälp med?
Fackförbund för säkerhetsarbete kan hjälpa till med flera viktiga bitar. Många tänker ofta i första hand på saker som löneförhandling. Det är en viktig bit. Facket har tillgång till information som visar dig vad du kan kräva. Bara det gör det lättare att stå på sig och genomföra en bättre förhandling om kommande lön.
Men lönen är inte allt som facket sysslar med. De jobbar för en helhet där du som anställd eller som driver bolag ska känna att du inte är ensam.
Du får till exempel hjälp med:
- Tvister som kan uppstå
- Försäkringar som täcker perioder mellan jobb
- Attraktiva erbjudanden för lån och försäkringar
- Möjligheter till billigare vidareutbildning
Just nu kanske du har en bra arbetsmiljö där det inte finns några tvister eller frågor som diskuteras. Men det här kan snabbt förändras. Då du behöver hjälpen snabbt är det skönt att redan vara medlem i ett fackförbund för säkerhetsarbete som kan rycka in och hjälpa dig.
När ska du gå med?
Det finns många fack för säkerhetsarbete som gör det möjligt att gå med redan under studietiden. Redan när du studerar kan det vara skönt att få hjälp av facket med olika frågor. Då är du också bättre förberedd inför ditt första verkliga jobb.
Men det finns ingen regel som säger att du måste gå med i facket när du studerar eller ens när du får din första anställning. Du bör gå med i ett fackförbund för säkerhetsarbete när du upplever att det blir relevant. Detta oavsett om du har en situation du behöver hjälp med att lösa just nu eller inte.
Hur mycket ska du betala för ett fack för säkerhetsarbete?
Kostnaden för fack kan variera. En del fackförbund tar ingen avgift men de ger heller inga försäkringar till exempel vid arbetslöshet. Sedan finns det större allmänna fackförbund som kan ta ut mycket små avgifter trots att du får ett stort stöd.
Kostnaden för facket ska vara skälig för det som du får för den. Se alltså till att du är väl medveten om vad du kan räkna med som medlem i ett visst fack. Om du inte är säker baserat på den information du kan läsa online kan du alltid ställa frågor till medlemmar.
Det går att prata om fack i forum online och så kan du fråga kollegor och vänner som redan är medlemmar. De bör ge dig ärliga svar om hur det hela fungerar. Du kan också lägga märke till om personer lämnar facket och se om du kan ta reda på varför.