Ingenjör är inget yrke utan en benämning på akademisk utbildning och kunskap. Civilingenjörsutbildningen är fem år, högskoleingenjör är på tre år. Med ingenjörsutbildning kan du arbeta med väldigt mycket. Klassiska ingenjörsyrken är inom elteknik, byggnadsteknik, fysik, kemi med flera. Behovet av ingenjörer finns inom offentlig och privat sektor. Privata sektorn har många ingenjörskonsulter, inom byggnad, miljö, kommunikation, produktutveckling för att nämna några. Inom offentlig sektor skulle infrastrukturprojekt eller forskning vara bra exempel på arbeten för ingenjörer. Fackförbund för ingenjörer är alltid för tjänstemän, inom privat eller offentlig sektor beroende på din anställning. Många driver dessutom egna konsultbolag, med eller utan anställda.
Lämpliga fackförbund
Snittlöner ingenjör
Är du nyfiken på vad man tjänar som ingenjör? Vi har samlat ihop löner inom de olika läraryrkena som finns tillgängliga i SCB´s databas.
Snittlön Övriga civilingenjörsyrken
- Män 2021: 51800/mån
- Kvinnor 2021: 48800/mån
- Medel 2021: 50900/mån
Sveriges Ingenjörer är idag Sveriges allra största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer. Organisationen är också en del av Saco som är en förkortning på Sveriges Akademikers Centralorganisation. Idag har Sveriges Ingenjörer cirka 139 000 medlemmar och är därmed ett väldigt starkt förbund som kan arbeta med stor handlingskraft samt att de också har en hel del resurser att arbeta med.
Förbundet arbetar kontinuerligt med att förbättra sina medlemmars villkor samt att hela tiden kunna ge de handfast stöd. Bland de olika tjänsterna som förbundet har att erbjuda så kan de bland annat hjälpa sina medlemmar med rådgivning inför kommande löneförhandlingar, varsel, uppsägningar, omorganisationer, karriärfrågor, studier och arbete utomlands. Du kan helt enkelt vända dig hit om du är en högskoleutbildad ingenjör som har lite frågor och funderingar angående ditt nuvarande och framtida arbetsliv och karriär.
Svenska Ingenjörers fackförbund
Sveriges Ingenjörer arbetar också en hel del med att försöka hjälpa de unga ingenjörerna till den karriär de alltid drömt om. Det är inte alltid saker och ting går som planerat då man kan råka ut för alla möjliga saker längs karriärstegen. Det kan vara saker så som sjukdom, tvister eller att ni helt enkelt inte fungerar tillsammans på din arbetsplats. Vid sådana här händelser så kan förbundet hjälpa dig på bästa möjliga sätt. De som kan hjälpa dig vid ovanstående situationer är först och främst de förtroendeutvalda representanterna som finns på olika arbetsplatser över hela Sverige. Därefter kan du också vända dig till förbundets kansli där det finns en flera duktiga ombudsmän och utbildade jurister för att kunna hjälpa dig. Alla medlemmar som är med i det här förbundet har alltid tillgång till all expertis som finns att tillgå bland förbundets rådgivare. Många av de rådgivare som idag arbetar heltid inom förbundet har ofta en lång karriär inom branschen att referera till.
Precis som med de flesta andra fack så arbetar också förbundet med att reglera och ansvara för branschens kollektivavtal. Ett sådant avtal är en självklarhet eftersom att det är ett nödvändigt skyddsnät för dig som arbetstagare ute i arbetslivet. I detta avtal kan du enkelt se vad som gäller för dig som ingenjör vid fall av sjukdom, föräldraledighet, semesterlön, övertid och allt annat som rör frågor mellan dig och arbetsgivaren.