Fackförbund för hovmästare

Hovmästare arbetar på restauranger och är i regel arbetsledare för serveringspersonalen. I uppgiften ingår att se till att det finns tillräckligt med personal, ta emot förbeställningar och beställning av större arrangemang. Det ingår också att se till att kassorna stämmer och stängning av restaurangen vid arbetspassets slut. En hovmästare kan också vara utbildad till vinkypare, sommelier, och kan ge råd om vin till gäster och personal. Arbetstiden varierar mellan dagtid och kvällstid och helgarbete. Arbetsplatsen är i restaurangen. Utbildning finns inom gymnasieskolans restaurang och livsmedelsprogram. Ofta är det erfarenhet och särskilda kunskaper och egenskaper som gör att man blir hovmästare och arbetsledare.

Lämpliga fackförbund

Hotell- och Restauranfacket

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.