Unionen.se är facket för de flesta som är yrkesverksam i den privata sektorn och jobbar som tjänsteman eller chef. Avgiften för ett medlemskap kostar i spannet mellan 50 kr/mån till 235 kr i månaden beroende på din månadslön. Avgift till a-kassan tillkommer och eventuellt en avgift till arbetsplatsklubb som kan ligga på mellan 5-25 kr/månaden.
Var femte medlem hos Unionen är chef
- Över 690 000 st medlemmar
- För alla tjänstemän
- Granskning av anställningsavtal
- Inkomstförsäkring ingår
Medlemsavgift
50 – 235 kr/mån
A-kassa
140 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Ingår
Vad blir din avgift
Här nedanför kan du se vilken avgift du ska betala till Unionen beroende på vilken månadslön du har. Tänk också på att en avgift på 170 kr per månad tillkommer ifall du vill ha a-kassa.
Månadslön | Avgift per månad |
---|---|
0 – 12 000 kr | 50 kr |
12 001 – 15 000 kr | 100 kr |
15 001 – 19.000 kr | 150 kr |
19.001 – 25.000 kr | 225 kr |
Mer än 25 000 | 235 kr |
Unionen inkomstförsäkring
Du får en inkomstförsäkring med medlemskapet och kan ta en tilläggsförsäkring som ger dig upp till 80 % av lönen om du blir utan arbete. Unionen erbjuder också juridisk rådgivning om du får problem. På Unionens hemsida presenteras rådande marknadslöner på 107 olika yrkesgrupper. Du kan se ingångslöner och löneutvecklingskriterier i en lathund. Unionen är det största fackförbundet i Sverige för tjänstemän inom privat sektor. Unionen har ökat sitt medlemsantal relativt snabbt och siktar på 600 000 medlemmar 2014. Fackförbundet styrs av medlemmarna genom ca 30 000 förtroendevalda med förbundskontor på många orter i Sverige. Unionen erbjuder flera medlemsförmåner.
Unionen arbetar med huvudfrågan om hur man skapar fler jobb med bättre villkor och högre löner. En annan viktig fråga för Unionen är att ha möjlighet att balansera fritid och arbetstid på ett bra sätt. Unionen har kollektivavtal med ett antal branschorganisationer i Sverige. Betydelsen av kollektivavtal kan du läsa mer om på Unionens hemsida. Som medlem kan du också ta del av flera rabatter och erbjudande från bland annat banker om förmånliga lån, reseföretag om rabatterade resor, försäkringsbolag om hemförsäkringar och mycket annat.
Unionen är fackförbundet för:
- Tjänstemän inom den privata sektorn.
- Egenföretagare.
- Studenter.
Besök Unionen.se – Sveriges största fackförbund med över 685 000 medlemmar
Mer om fackförbundet Unionen
Det finns goda skäl till att så många väljer att gå med i Unionen. Och många medlemmar ger en alldeles särskild styrka som du kan dra nytta av. Det handlar ju inte bara om att du med Unionen i ryggen kan få gehör för problem som du upplever på din arbetsplats. En stor bas av medlemmar ger också tillgång till viktig statistik och information.
Bara det att du kan ta reda på om din frågeställning delas av andra är ett stort stöd. Ponera att du först tror att det du upplever som ett problem kanske inte är det. Sedan får du genom facket reda på att tusentals andra har precis samma fråga och jobbar aktivt med att lösa den. Då är du glad att du är med i Unionen.
Unionen medlemsförmåner
I och med att Unionen är ett så stort och viktigt svenskt fackförbund finns det en hel del intressant information att ta del av. Det här är information som kan vara av stort intresse både för dig som just nu försöker välja ett fackförbund och för dig som redan är medlem i Unionen. Här nedanför kan du hitta de medlemsförmåner du får som medlem i Unionen.
- Många medlemmar – Antalet medlemmar i Unionen är just nu cirka 700 000 stycken.
- Ombudsmän – Ett stort fack måste ha många ombudsmän och Unionen har 257 stycken som finns placerade på kontor över hela landet.
- Över hela Sverige och utomlands – Unionen finns i 18 regioner över hela Sverige. Men Unionens arbete sträcker sig även utanför Sveriges gränser. Det här fackförbundet finns internationellt för att hjälpa medlemmar till bättre arbetsliv oavsett om de finns i Sverige eller utomlands.
- Hopslagningar med andra förbund – Under senare år har Unionen slagits ihop med andra fackförbund:
* 2008 bildades Unionen via sammanslagningen mellan Tjänstemannaförbundet HTF och Sif, Industritjänstemän
* 2014 slogs Unionen och Farmaciförbundet ihop
* 2019 gick Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet samman med Unionen - Unionens tidning – Det finns en facktidning från Unionen som heter Kollega. Den trycks i cirka 685 000 exemplar. Unionen har också en tidning för de cirka 70 000 cheferna som är medlemmar i förbundet. Den heter Chef & Karriär. År 2019 jobbade Naljen Ståhlström som chefredaktör och ansvarig utgivare för båda tidningarna.
- Unionens a-kassa – Unionens a-kassa är till för tjänstemän inom den privata sektorn. Den hade år 2023 nära 640 000 medlemmar. De flesta i fackförbundet väljer alltså Unionens a-kassa över andra alternativ.
- En av Sveriges attraktivaste arbetsgivare – Unionen uppskattas av sina anställda. Fackförbundet har utmärkts till en av Sveriges 100 attraktivaste arbetsgivare vid flera tillfällen.
- Internationellt arbete – Unionen jobbar även för sina medlemmar internationellt. Med samarbeten ser de till att verka för anställdas situation både inom EU och i resten av världen. Unionen finns med som en viktig faktor i Norden, Europa och i resten av världen.
Via TCO har Unionen medlemskap i NFS, Nordens Fackliga Samorganisation som representerar över 9 miljoner fackmedlemmar i Norden! TCO är medlem i IFS, Internationella Fackliga Samorganisationen. IFS är med i diskussioner med olika FN-organ såväl som med Världshandelsorganisationen och Världsbanken. Det kan vara bra att veta för dig som funderar på att jobba utomlands. - Unionen och miljö – Unionen har fått miljömärkning av Svensk Miljöbas. De har ett miljödiplom som styrker att de jobbar med hållbarhetsfrågor. Unionen har en miljöpolicy såväl som en handlingsplan för att nå utsatta mål om miljöförbättringar.
Frågor och svar om Unionen
Unionen är ett bra val för väldigt många. Detta oavsett specifik yrkesroll. Men innan du blir medlem kan det vara bra att kika lite närmre på vanliga frågor om fackförbundet Unionen. Här har vi samlat några av de vanligaste frågeställningarna med svaren som du bör ha koll på.
Unionen kom till som fackförbund inom TCO år 2008.
Unionen tillhör fortsatt TCO, Tjänstemännens Centralorganisation.
Du har enligt lag rätt till 25 semesterdagar men det kan vara så att du kan ha rätt till fler. Unionen kan hjälpa dig att räkna ut detta. Det gör du smidigt via deras hemsida.
Det är Unionens ombudsmän som företräder medlemmarna i facket. En ombudsman för Unionen kommer att jobba med att utreda och informerar om rättigheter. Den här personen kan också hjälpa till med att förhandla om löner.
• Semesterdagar
• Försäkringar
• Övertid
• Kollektivavtal
• Raster
• Avtal och villkor
• Uppsägningar
Den som jobbar i det privata näringslivet inom en bransch som Unionen verkar för kan bli medlem. Det spelar ingen roll vilken befattning du har på arbetsplatsen, vilken utbildning du har, eller vad du får i lön.
Nej, det är två olika organisationer.
Som medlem i Unionen väljer du själv vilken a-kassa du vill ha. Unionen kan hjälpa dig att hitta den a-kassa som passar bäst för din bransch.
Nej, detta erbjudandet gäller inte längre.
Unionen tar också emot studenter som medlemmar.
Ja, Unionen tar också emot dig som driver egen firma.
Unionen har tre hjärtefrågor som de fokuserar särskilt på. Dessa är kompetens som man ser som något som ger kraft, fler och bättre jobb, samt en balans i arbetslivet. Inom dessa frågor arbetar man med fler frågeställningar som dyker upp och är relevanta.
Källa till artikel:
www.unionen.se/medlemskapet/medlemsavgift
www.unionen.se/medlemskapet