Eget företag som student

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Inte alla är skapade för ett 9 till 5 jobb. Fasta timmar är en välsignelse för många, men en förbannelse mot andra. Är du för närvarande en student och kan inte tänka dig att arbeta i ett företag eller en agentur efter examen? Vill du hellre vara din egen chef, planera arbetstiden flexibelt och ägna dig åt det ämnet som du verkligen är passionerad för? Om du är helt säker bör du börja tänka på att bli egenföretagare under dina studier. Vi visar dig vilka grunder du ska se upp för.

Samla idéer

En av de viktigaste punkterna när man startar ett företag är affärsidén. Du borde definitivt ta dig tillräcklig tid om att tänka på dem. Fråga dig själv följande frågor:

• Hur kan idén genomföras?

• Hur stor är konkurrensen på marknaden?

• Finns det en målgrupp för produkten eller tjänsten?

• Är idén verkligen realistisk?

Om du inser att du är osäker på hur det fungerar är det värt att samråda med en specialist. Alternativt kan du också hantera en franchise. Det kan vara bättre att börja med en bra affärsidé.

Delta i seminarier och kurser

Har du en dag i veckan när du inte behöver jobba eller gå på universitet? Använd då din fritid att intensivt hantera ämnet ”självständigt arbete”. Det är till exempel en bra idé att delta i ett grundseminarium och få några inledande uppgifter. En annan idé skulle vara företagsstudier på ditt universitet. Här lär du dig mycket om grunderna för bokföring och affärstransaktioner. En språkkurs kan också vara mycket användbar. Bland annat kan du förbättra dina engelska färdigheter – det här är en fördel om du vill arbeta internationellt.

Här kan du hitta olika utbildningar:

Skapa en affärsplan

Sponsorer älskar affärsplaner. Men även för de, är en finansieringsplan det bästa sättet att pröva deras idéer genom flera steg. Du behöver också en detaljerad plan om du är beroende av externa källor. En affärsplan visar båda sidor (både dig och bankerna etc.) om din affärsidé verkligen har substans och om det kommer att generera vinst i framtiden. Det hjälper dig också att identifiera potentiella luckor i ditt tänkande – innan de blir ett problem för dig.

Gör ett bra intryck

Vad du redan kan göra under dina studier, kommer att spara tid för efteråt, om du vill gå helt och hållet i egenföretagande. Många mindre uppgifter kan utföras perfekt mellan seminarier och examensarbeten:

1. Om du har skapad en företagsdesign för ditt företag kan du börja skriva ut det på kuvert och provpåsar i din företagsdesign.

2. Tänk på vilka applikationer du ska göra för ditt egenföretagande. Underskatta inte hur mycket tid det tar.

3. Hitta ett kassasystem som är bäst och effektivast.

Ju mer information och detaljer du vet, desto bättre kan du bygga din upp affärsplan.

Basics är enkla, men genomförandet inte alltid

Det kan låta väldigt enkelt först. Men ofta finns det problem som du inte har behandlat. Det är dock bättre om du tar hand om det under dina studier, så länge du inte känner pressen att vara egenföretagare. När det är klart är du tacksam för varje steg.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.