Hälso- och sjukvård innefattar inte bara sjukhusverksamhet, utan även verksamheter på vårdcentral, äldreboende, företagshälsovård, skolor, och privat regi. Idag är många anställda på ett bemanningsföretag och blir sedan uthyrda till både privata och offentliga verksamheter. Således kan man vara anställd inom privat sektor eller inom kommun och landsting, viktigt att veta då man väljer fackförbund för hälso och sjukvårdsrelaterade yrken. Exempel på arbeten som utförs i kategorin är rehabilitering, undersökning, medicinering, kostrådgivning, samt personlig hjälp vid funktionsnedsättningar. Stora pensionsavgångar inom Hälso och sjukvårds anställda, tillsammans med en åldrande befolkning gör att behovet av dessa yrken är stora framöver.
- Apotekare
- Arbetsterapibiträde
- Arbetsterapeut
- Ambulanssjukvårdare
- Barnmorska
- Barnsköterska
- Boendeassistent
- Boendestödjare
- Läkare
- Läkarsekreterare
- Obduktionstekniker
- Personlig tränare
- Psykolog
- Sjukgymnast
- Sjuksköterska
- Steriltekniker
- Sjukvårdsbiträde
- Skötare
- Rehabiliteringsassistent
- Röntgenbiträde
- Tandhygienist
- Tandläkare
- Tandsköterska
- Vårdbiträde
- Vårdare
- Undersköterska
- Veterinär
- Tandtekniker
- Överskötare
Välja rätt fackförbund för yrken inom sjukvård- och hälsa
Du som jobbar inom området sjukvård och hälsa har flera intressanta fackförbund att se närmre på. En del är särskilt till för områden som tandvård och ambulans. Men det finns också mer allmänna fack för sjukvård och hälsa som kan bli ett riktigt bra val för dig.
För att du ska kunna hitta rätt fackförbund för sjukvårdsyrken gäller det att du kommer fram till vilken typ av stöd du är ute efter. Det här är nämligen något som kan variera mellan förbund.
Om du vill vara med i ett fack som är enbart till för din yrkesgrupp får du räkna med att det kommer att ha färre medlemmar. Men det kan fortfarande vara en kraft att räkna med tack vare fokusen och spetskompetensen.
Vad kan ditt fackförbund hjälpa dig med?
Du ska alltid ta en titt på de specifika tjänster som det fack för hälsa och sjukvård du vill gå med i erbjuder. Men det finns några generella bitar som du alltid bör få hjälp med när du går med i facket.
Du ska få:
- Hjälp med löneförhandling
- Någon form av försäkring om du blir arbetslös
- Hjälp med tvister på jobbet
Utöver dessa allmänna punkter kan fackförbund för sjukvård också erbjuda bättre villkor för hemförsäkring såväl som lån. Ett större fackförbund har på ett naturligt sätt större möjligheter att påverka vad gäller kostnader för försäkringar och lån. Men det är inte en anledning att inte ens se närmre på mindre förbund som är särskilt till för en specifik yrkesgrupp inom området hälsa.
Vad kommer det att kosta att gå med i facket?
Med avgiften som du betalar varje månad kan facket driva arbetet för dig och alla medlemmar framåt. Det finns fack som tar en minimal avgift och fack för hälsa och sjukvård som kostar mer.
Du kan också få erbjudanden om att gå med gratis till en början för att testa. Men innan du blir medlem för att det är gratis ska du undersöka om facket du testar verkligen har de egenskaper som du är ute efter.
Kostnaden kan ligga på någon hundralapp och upp per månad. När du är väl medveten om vad du får för pengarna kan du se dem som en investering. De ger en trygghet som gör att du kan känna dig lugn oavsett vilken typ av anställning du har.
Missa inte att du kan få vidareutbildning
Det är numera ganska vanligt att fackförbund för sjukvård och hälsa ordnar med särskilda utbildningar för sina medlemmar. En stor fördel med kurserna är att de ges till attraktiva priser och är precis det som du behöver just nu i din karriär.
Med mer utbildning kan du förbättra dina chanser att utvecklas på jobbet. Det gör ditt arbetsliv roligare. Dessutom kan utbildningar ge dig en bättre position i löneförhandlingar vilket inte är så dumt.
Betänk alla dessa punkter då du ska välja fack. Läs på mer innan du blir medlem och håll sedan ett öga på hur du tycker att medlemskapet fungerar. Kom ihåg att det går att byta fack om du känner att det inte blev rätt!