Vi har lyckats hitta 3 lämpliga fackförbund till yrket spårvagnsförare. Det är dock viktigt att kolla med din arbetsplats ifall dom redan har ett färdigt kollektivavtal med något förbund innan du ansluter dig. Här nedanför kan du sedan jämföra olika förmåner hos de olika facken och se uppgifter om a-kassa, avgifter, försäkringar och ifall det finns en bra inkomstförsäkring som skyddar din lön vid arbetslöshet.
Jämförelse av 3 fackförbund
- 500 000 stycken medlemmar
- Offentlig- och privat sektor
- Inkomstförsäkring ingår
- 4 olika försäkringar ingår
Medlemsavgift
138 – 495 kr/mån
A-kassa
132 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Ingår
- Ett fackförbund för arbetare
- Har ingen egen a-kassa
- Krånglig hemsida
- Dåliga förmåner
Medlemsavgift
39 – 990 kr/mån
A-kassa
145 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Saknas
- 57 000 stycken medlemmar
- Kvalificeringstiden är 12 månader
- Stugor & lägenheter kan hyras
- 3 försäkringar ingår
Medlemsavgift
111 – 566 kr/mån
A-kassa
140 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Ingår
Vill du ha ett serviceyrke där du har mycket kontakt med kunder är spårvagnsförare ett bra alternativ. Spårvagnar i linjetrafik finns dock inte på så många ställen i Sverige. Du måste bo i Stockholm, Göteborg eller Norrköping. I Lund finns också en spårvagn sedan några år tillbaka.
En spårvagnsförares arbetsuppgifter kan liknas vid en busschaufförs. Det är viktigt att vara noggrann och klara av att passa tider. Du måste också vara ansvarsfull och kunna arbeta under stressiga förhållanden. Det är också viktigt att du alltid sätta säkerheten i första hand.
Utbildning
Trafikföretagen utbildar sin egna spårvagnsförare. De flesta företag kräver att du har fyllt 21 år och att du har B-körkort.