Till yrket ventilationstekniker har vi hittat 3 olika fackförbund att välja bland. Det största facket är kommunal med sina 500.000 medlemmar. Men det funkar även bra att ansluta sig till Byggnads, som även är stora inom yrket. Här nedanför kan du jämföra alla förbund och se vad respektive kan göra för dig som fackligt ansluten.
Jämförelse av 3 fackförbund
- 500 000 stycken medlemmar
- Offentlig- och privat sektor
- Inkomstförsäkring ingår
- 4 olika försäkringar ingår
Medlemsavgift
138 – 495 kr/mån
A-kassa
132 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Ingår
- Ett fackförbund för arbetare
- Har ingen egen a-kassa
- Krånglig hemsida
- Dåliga förmåner
Medlemsavgift
39 – 990 kr/mån
A-kassa
145 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Saknas
- Fler än 114.000 medlemmar
- För alla byggnadsarbetare
- Förhandlings- & rättshjälp
- Försäkringar ingår
Medlemsavgift
56 – 614 kr/mån
A-kassa
146 kr/mån
Kvalificeringstid
12 mån
Inkomstförsäkring
Ingår
De allra flesta fastigheter har ventilation och den behöver kontinuerligt underhållas. Det är en ventilationstekniker som utför arbetet och som sköter om driften av ventilationssystem på kontor, bostäder, skolor och i andra byggnader.
Arbetet kan ske både privat och kommunalt då det finns gott om kommunala byggnader som har ventilation som behöver underhållas. Skolor och kommunala kontor är bra exempel. Inom privat sektor kan det gälla bostäder, kontor eller andra företagslokaler.
Utbildning
För att man bli ventilationstekniker brukar man vanligtvis gå VVS- och Fastighetsprogrammet på gymnasiet med en inriktning mot ventilationsteknik. Det kan också finnas olika yrkeshögskoleutbildningar som kan hjälpa dig att bli ventilationstekniker.